Het veranderende gezicht van sportverslaggeving

 

Vroeger moest je voor het laatste nieuws over je favoriete sportteam een dag wachten voordat de krant bij je op de stoep staat. Degenen die niet in staat zijn om zulke grote kranten in handen te krijgen, zouden in plaats daarvan moeten vertrouwen op nieuwsprogramma’s op televisie. Dit zou weinig moeite kosten voor mensen die in hetzelfde land wonen als waar het sportevenement vandaan komt, zoals Amerikanen die hun NFL-franchise volgen. Voor fans die in andere landen buiten Amerika wonen, kan het echter betekenen dat ze dagen, weken of zelfs maanden moeten wachten voordat dergelijk nieuws via de ether aan hen wordt doorgegeven.

De redenen hiervoor zijn velerlei. Een daarvan was uiteraard de moeilijkheid van verslaggevers om snel en direct verslag uit te brengen aan de hoofdkantoren waar het Breda Nieuws centraal zou worden verspreid. Er waren ook drukdeadlines waarop elke dag moest worden gewacht voordat alles voor het publiek beschikbaar kon worden gesteld. Als het sportevenement in het buitenland zou plaatsvinden, zouden lokale verslaggevers ook moeten vechten tegen lange afstanden, tijdzones en andere factoren zoals weersomstandigheden voordat de laatste primeurs of resultaten direct beschikbaar waren. Dit alles gecombineerd maakt het zowel een uitdagende als even lonende onderneming voor sportjournalisten.

Toen internet meer dan tien jaar geleden de wereld veroverde, ging het gezicht van de sportverslaggeving langzaam mee op de revolutionaire golf van informatievoorziening die mogelijk werd gemaakt door geavanceerde technologie. Nieuwszenders en verslaggevers konden nu vertrouwen op de snelle overdracht van gegevens en informatie via digitale middelen over het web van de ene locatie naar de andere, ongeacht de afstand. Zolang internet beschikbaar was, maakte het de levering van sportnieuws veel gemakkelijker, sneller en nauwkeuriger aan fans over de hele wereld. Het begin van het informatietijdperk was echter nog steeds beperkt tot op tekst gebaseerde sportnieuwsverslaggeving voordat andere mediavormen met dergelijke middelen konden worden verzonden. Dat weerhield fans er niet van om zich vast te klampen aan websites of prikborden waarop onafhankelijke of amateursportverslaggevers hun steentje bijdroegen om wat ze wisten over hun teams met anderen te delen.

Toen video en nieuwe media eenmaal de online wereld bereikten, werden de mogelijkheden van sportverslaggeving vrijwel eindeloos. Op het eerste gezicht hielpen video’s om kale tekst- en fotoartikelen op veel websites op te fleuren. De meer kritische journalisten konden meer gebruik maken van de grenzeloze mogelijkheden die een dergelijk mediaformulier bood. Ze konden nu interviews uitzenden met sportsterren, fans en zelfs mensen op straat. Er werd ook gebruik gemaakt van advertenties, omdat video’s aantrekkelijker waren en een breder publiek konden bereiken. Teams en sportbesturen grepen ook de kans aan om technologie te gebruiken die live-uitzendingen van zowel nieuws als de daadwerkelijke evenementen of games mogelijk maakte. Dat zou nog meer sportfans ertoe aanzetten zich bij de internetrevolutie aan te sluiten naarmate er meer opties beschikbaar kwamen. Terrestrische en traditionele sportverslaggeving is door dergelijke ontwikkelingen zelfs naar de achterbank geduwd.