Natuurlijke bevalling – 5 tips om u te helpen een medicijnvrije bevalling te bereiken

 

1. Voel je op je gemak in je omgeving

Zorg ervoor dat waar je ook kiest om je baby te krijgen, het een plek is die een natuurlijke geboorte ondersteunt, en een plek waar je comfortabel en op je gemak zult zijn. Dit is voor iedereen anders en kan thuis zijn, in een geboortecentrum, in een ziekenhuis of ergens anders. Misschien vind je het leuk om kussens op de vloer te leggen en kaarsen aan te steken, misschien vind je het leuk om naar rockmuziek te luisteren in bad! Het belangrijkste is dat je je gelukkig, veilig en comfortabel voelt om volledig los te laten, met niets dat je afleidt of je zorgen maakt.

2. Kies een zorgverlener die een normale bevalling en minimale tussenkomst ondersteunt.

Je hebt een verloskundige nodig die je volledig steunt, dus maak je wensen voor een normale bevalling ruim van tevoren duidelijk. Leg uit dat je graag vrij wilt bewegen tijdens de bevalling en zorg ervoor dat je verloskundige hier blij mee is. Vraag dat tijdens de geboorte de hartslag van de baby met tussenpozen wordt gecontroleerd in plaats van constant. Op deze manier wordt u niet beperkt door kabels en machines etc. en bent u vrij om te bewegen zoals u wilt. Leg ook uit dat u alleen als laatste redmiddel een medische ingreep wenst. Mocht blijken dat er tijdens de bevalling medische ingrepen nodig zijn, dan kunnen deze vaak aangepast worden voor gebruik in rechtopstaande posities, dus misschien kun je dit ook bespreken met je verloskundige. U zult waarschijnlijk merken dat hij/zij erg bemoedigend en behulpzaam is.

3. Vertrouw op je lichaam

Vraag of ga niet akkoord met het inleiden van de bevalling tenzij er een geldige medische reden voor is. Als je op een natuurlijke manier wilt bevallen en met de minste kans op complicaties, is het belangrijk om de signalen van je lichaam af te leiden, niet van de klok, de datum of de verloskundige. Laat je lichaam op natuurlijke wijze aan het werk gaan. Dit is het eerste teken dat je baby klaar is om geboren te worden. In deze tijd begrijpen, betwijfelen en beheersen we zoveel dat er gebeurt in ons drukke leven, dat het moeilijk kan zijn om uit te schakelen en instinct het over te laten nemen. Help je lichaam tijdens de voorbereiding bevalling door je geest voor de verandering eens ‘op de achterbank’ te laten zitten. Trek het proces niet in twijfel, laat het gewoon gebeuren. Doe dit door je te concentreren op je ademhaling en te luisteren naar je lichaam en je instincten. Laat je bevalling zijn eigen tempo en ritme vinden. Wees niet bang. Onthoud dat je lichaam perfect is ontworpen om een baby te baren en intrinsiek weet wat het moet doen. Vertrouw hierop.

4. Vrij bewegen

Sta jezelf toe om te bewegen en van positie te veranderen wanneer je maar wilt. Misschien wil je staan en lopen, of hurken of knielen. Voel je vrij om te doen wat je het prettigst vindt tijdens de weeรซn en tijdens het rusten ertussenin. Je ademhaling wordt dieper en spontaner. Gebruik de lange uitademing om de pijn los te laten wanneer deze opkomt en om gemakkelijker met de intensiteit om te gaan. De beste posities zijn rechtopstaande posities, waarbij de zwaartekracht aan uw kant is. Stoelen, kussens, zitzakken of geboorteballen kunnen allemaal helpen om je comfortabeler te ondersteunen. Probeer rechtop op een stoel te zitten terwijl u naar voren leunt, kniel op handen en voeten over een bal of kruk of sta en loop. Het belangrijkste is dat je niet op je rug gaat bevallen! Dit is veruit de minst voordelige houding – tegen de zwaartekracht in werken en de ruimte in het bekken verkleinen, waardoor het moeilijker wordt voor de baby om er doorheen te komen.

5. Huid op huid

Houd je pasgeboren baby zo lang mogelijk dicht bij je. Dit zijn je eerste prachtige momenten met je dierbare kleintje. Ga rechtop zitten en houd je baby huid tegen huid om zijn hartslag te helpen reguleren en hem warm te houden. Laat je baby contact maken met de borst. Vraag om de navelstreng intact te laten totdat deze niet meer pulseert (alle zuurstof is in uw baby terechtgekomen). Er is geen haast om de navelstreng door te snijden, en als u even wacht, zorgt u ervoor dat al het zuurstofrijke bloed uit de placenta in uw baby terechtkomt en wordt de overgang van de baarmoeder naar de lucht veel gemakkelijker. Terwijl u voor het eerst borstvoeding geeft, helpt de zwaartekracht uw placenta te scheiden en uw baarmoeder efficiรซnt samen te trekken om overmatig bloedverlies te voorkomen.